Čovek dobro vidi samo srcem... Hmmmm...

Odem na zid jednog tamo čoveka, nije sad bitno, fini jedan čovek, tako bar deluje na prvu loptu, a, kako rekoh, nije to od presudnog značaja za ovo o čemu  ću ti sad pričati.

Izbaci on kod sebe sledeći citat:


"...Има жена које су неугледне и опоре на очи, као сеоски хлебац, али крију у себи велику и здраву сласт за онога ко се не да збунити спољашњошћу него гледа и осећа дубље и стварније..."

Иво Андрић: Знакови поред пута 


Pa onda idu komentari, vrlo pametni, o tome kako retko koji muškarac, čiji stub kuće je ta "neugledna" ostane imun na one mlade/zgodne/naparfemisane, pa o tome dal' je bolji seoski il', na primer, francuski hlebac, i sve u tom stilu.


A meni sve izgleda kako sve zavisi od toga koliko taj muškarac poštuje tu ženu, i kakve vrednosti, pogotovo porodične, neguje. Ja sam već ovde pisala o tome šta mislim o ljubavi, a ovde ću dopuniti: šta god mi smatrali ljubavlju ili doživljavali kao ljubav, ako se ne uklapa navedenu Himnu ljubavi iz Poslanice Korinćanima, to je više mešavina raznih osećanja, doživljavanja, potreba, sujeta, i da ne ređam dalje. Naglašavam da JA tako mislim i osećam, a dopuštam (jer sam velikodušna :o))))))) da svako misli i oseća po svome.

A to da li je muškarac imun ili nije, e, pa, ja ga dosad ne sretoh da je imun, bar u mislima. A dal' će to sprovesti u delo, upravo zavisi od toga koliko svoju ženu sa kojom deli dobro i zlo poštuje. Da će nekad poželeti tuđe, mlađe, slađe, šta god, ja cenim da je sigurno. A dal' će "preći granicu" zavisi isključivo od njegovih shvatanja, vaspitanja, (ne)moralnih odlika i tome slično.

Neću otkriti toplu vodu ako kažem da je svaka strast prolazna i da osećanja poprimaju s vremenom neke druge oblike, pa pošto to već svi znamo, tu se ne bih zadržavala.

U jednom od komentara na Andrićev citat su pomenuti srce i mozak, ukratko - srce ne veruje pameti. To je lepo rekao jedan francuski filozof, dobro, aj', pravim se pametna, Paskal je rekao: "Le coeur a ses raisons que la raison ne connaît point" - "Srce ima svoje razloge o kojima razum ne zna ništa". Izreka je zanimljiva i zbog igre reči:  "raison"  na francuskom znači i "razlog" i "razum".

E sad tu meni nešto nije jasno. Meni se čini da postoji razlika između ljubavi s jedne strane, i strasti i želje s druge strane. I tu se malo, čini mi se, brkaju lončići.

Taj muškarac što mu je žena "kao seoski hlebac" nju izvesno voli, onako kao on misli da se voli. I ako je poštuje, trudiće se da je ne povredi (da ne odem previše u dužinu, a ni u širinu, neću se sad osvrtati na žene koje "žmure" pred muževljevim švalerisanjem). Ali strast i želja za nekom drugom ženom (ili muškarcem, kako već par puta rekoh, moderna su vremena) mogu ponekad da pobede razum. Srce ostaje tamo gde je i bilo, osim ako dotična žena nije (ili nije u međuvremenu postala) oštrokonđa, pa on, nesrećnik, pobegne u novu strast i nalepi joj etiketu ljubavi.

Posle se stvari razvijaju kako se razvijaju, il' se pokaje, il' tamo ostane, il' opet ode negde dalje, nebitno je. Neki rez je napravio. Nešto se pomerilo. Poremetilo. Srušilo. Izgradilo. Zakrpilo. Al' nije više isto što je bilo. Sve ovo važi i za žene, da se razumemo, nego pričamo o muškarcima pošto je počelo od te neke "neugledne" žene čiju pravu vrednost vidi muškarac.

I znaš šta ja sad sve vreme hoću da ti kažem?  Ni na kraj pameti ti nije! Tamo gde te odvuče strast, (a ne srce, nego strast i znaš već ko još), u stvari uopšte nije važno da li će ta druga osoba biti lepša, mlađa, zgodnija. Ovo ti kažem zato što znam, al' opet u širinu ne bih išla. Tako da jeste istina da čovek ne vidi dobro očima, i jeste istina da bolje vidi srcem, al' to kad su u pitanju ruža, lisica, kuca, meda zeka, bata, seka... Al' je slep kad je u pitanju strast. Bez obzira kuda ga strast vuče i kako izgleda osoba koju poželi.

Sve ovo, razume se, govorim sa svoje tačke gledišta, opet ponavljam. Možda ja ne znam. Jer nisam kroz sve prošla, a opet, prošla sam kroz mnogo toga kroz šta drugi možda nisu. Jer, uglavnom sam bila "seoski hlebac" (sad kad razmislim dobro, shvatim da je to najvećim delom bila moja krivica), al' sam nekom bila i baget! I obrnuto, neko je meni bio ili ovo, ili ono.

I za kraj, pošto sam odužila, po običaju:  što se gornjeg citata tiče, mislim da je tu najvažnije poštovanje i razumevanje. Koje i jesu neke od najvažnijih odlika ljubavi. A želja i strast mogu s tim da se uklope, a i ne moraju. Meni je nepojmljivo kad mi neko kaže (žene, obično) - ali ja ne mogu tako, bez ljubavi... A da jedeš, piješ, piškiš, spavaš, to možeš?

Zna se šta je fiziološka potreba, zna se šta su razni testosteroni i ostali progesteroni.

'Ajde, molim te, ne može ona...



Коментари

Nena3110 каже…
Mislim da si u svemu u pravu.
No, neke stvari shvatamo tek u zrelim godinama. Drugačije shvataju žene, drugačije muškarci.
Анониман каже…
Ne želeći da ulazim u dublju diskusiju, jer si naglasila da pišeš iz svog ugla, moram da odreagujem na one žene koje žmure pred muževljevom švaleracijom.

Svaki supružnik - bez obzira na pol - koji dozvoli da strast umine i da ona druga strana potraži fizičko zadovoljenje van braka, svestan je svog dela odgovornosti. Naglasio sam deo odgovornosti, dakle, ona je zajednička, uvek. Da li je on sebi priznaje ili ne, druga je priča, ali je duboko u sebi svestan. Stoga je malo pogrešno predstavljeno da su te žene koje tolerišu švaleraciju supružnika žrtve i paćenice. I ne kažem ovim da si ih ti tako predstavila, takvo je neko uopšteno mišljenje. Ili se kaže uvreženo?

Nada Đurović каже…
Neno, a meni se baš čini da ja razmišljam više kao muškarac.

Beskompromisni, ja sam govorila s tačke gledišta osobe koja čvrsto veruje da strast uvek UMINE. Ne može niko za to biti odgovoran.
Negoslava каже…
Jednom reče neko- svako je nekad onaj kori vara, makar i u mislima.
Ili- ajd ti svaki dan jedi i najomiljenije jelo, a da ti ne dosadi.
Mislim, ko hoće, nađe izgovor...
Negoslava каже…
Jednom reče neko- svako je nekad onaj kori vara, makar i u mislima.
Ili- ajd ti svaki dan jedi i najomiljenije jelo, a da ti ne dosadi.
Mislim, ko hoće, nađe izgovor...
Nada Đurović каже…
Viš', Nego, kako se razumemo.
Snežana Medan каже…
Žene moraju uvek biti "ukusne" i "ugledne". Obzirom da su jači pol, to ne treba da im bude problem. :-) Lepa priča.
Va Ske каже…
Poput nekih drugih članaka, tako i kod ovog potrebno mi je bilo nekoliko "prelaza" da mi se iskristališe slika (ko razume - kao kod prikazivanja JPG slika koje se odvija u 3 prelaza, svaki put slika sve jasnija), tj. da pohvatam sve nijanse.

Elem, problem se svodi na pitanje šta je bolje - koka u svom dvorištu ili kanarinka na grani (analogija vrabac-golub mi ovde nekako ne paše). Stabilnost vs. uzbuđenje, statika vs. dinamika, ljubav vs. strast, izvesnost vs. očekivanja... Svako kuje svoju sreću, kome kako i kad šta odgovara. Pravila za to postoje, ali ih je nezahvalno i suvoparno opisivati parametrima i algoritmima...

Slažem se da strast traje kratko, nekoliko nedelja ili meseci, i onda to obično ili se raspadne ili prelazi u stabilnu ljubav uz povremene izlive strasti (drugi nazivi mogu biti rutina i monotonija, kako se kome sviđa).

Takođe se slažem da objekat iznenadne upadajuće strasti (dakle preljube, pošto se o tome radi) uopšte ne mora biti ni lep(a) ni zgodan(na) ni pametan(na) ni bogat(a) ni uticajan(na)... Obično ili su u pitanju adrenalin i drugi hormoni, ili prosta pažnja - neko je odjednom tu, podržava te, hrabri, sluša, poštuje... uvlači pod kožu. Posledice umeju da budu dalekosežne, s tim da na kraju obično prevagne razum, stabilnost pobedi uzbuđenje, izvesnost nadvlada očekivanja, ali neretko mudrost popusti pred emocijama. Kako je kome zacrtano.
Nada Đurović каже…
Snežana, ovo "ukusne" mi se baš dpalo, odmah sam sebe zamislila kao kapkejk sa kremom od čokolade, ili još bolje, od vanile :o)))))
Nada Đurović каже…
Vaso, ovi prelazi su zato što ja pišući 'vatam svoje misli, kao što bih govorila, nije mene lako razumeti :o)))) Ali, kao što vidiš, poentu si sasvim lepo shvatio, yaaaaaaaaay meeeeee!!!!!
Nataša каже…
Svi smo mi, razne vrste hlebova, nekom ovakav, nekom onakav, i niko od nas nije imun na neke stvari.

Ja mislim da su i ljubav i strast lepa osećanja u kojima treba uživati. Naravno, sve u svoje vreme...